Alla inlägg den 23 mars 2009

Av Aggiator - 23 mars 2009 22:05


Fattiga får klara sig med tjugo tänder läser jag här.

Inget nytt under solen, kanske. Men väl värt att belysa igen, med tanke på alla bonusavtal, fallskärmar och skandaler som genomsyrar vår korrupta värld just nu.


Jag läser vidare att : Socialdepartementet skrev 1998 en förordning som fortfarande gäller. Den innebär att medborgare som är gamla, sjuka eller funktionshindrade och lider av omfattande tandskador numera får nöja sig med tjugo tänder i munnen. Dessa personer har rätt till ”nödvändig tandvård” inom ramen för den vanliga sjukförsäkringen. ”I nödvändig tandvård ingår inte behandling med fastsittande protetik bakom kindtänderna”, står det i förordningen.


Socialstyrelsen uttryckte samma värdering när det särskilda högkostnadsskyddet för pensionärer hade införts i juli 2002. Det visade sig nämligen att många ville ha dyra implantat i sina delvis tandlösa käkar; kostnaderna för reformen rusade i höjden. Då slog Socialstyrelsen fast att samhället inte behövde subventionera konstgjorda tänder bakom den femte tanden, eftersom ”en kort tandbåge enligt olika studier är förenligt med godtagbar oral funktion”.


Thomas Nilsonne, moderat och ordförande för socialnämnden i Täby, kan för sin del inte tänka sig att leva med endast tjugo tänder i munnen.

-Nej, det innebär ju sämre komfort, och jag kan ju skaffa fram de pengar som behövs för att laga eller ersätta trasiga tänder. Men går man på bistånd kan man inte få allt det som den som har ett arbete kan skaffa sig. Då är det skäligt att man får tandvård så att man har tjugo tänder kvar. Men där går gränsen för vad skattebetalarna ska ställa upp med, säger Thomas Nilsonne.


Det är skillnad på person och person. Är du arbetslös på grund av krisens Sverige och inte har pengar till tandläkaren, då är du inte mycket värd.


Tjugo tänder mer behövs inte. Jag har aldrig riktigt förstått varför inte tänderna räknas in som en del av kroppen och skulle kunna ingå som en del av sjukvården. Speciellt som vi vet att infektioner i tänderna bland annat kan påverka hjärtat negativt.


Läs även "Det är en fasansfull skam att vara tandlös” Om hur professor Björn Klinge blir illa bemött när han visar upp sin ruttna tandrad.


Av Aggiator - 23 mars 2009 20:47


Skandal på skandal poppar upp ........ Det är inte bara AMF:s förre vd, Christer Elmehagen som skor sig.


Wanja Lundby-Wedin har, i sin egenskap av LO:s ordförande, även godkänt ett pensionsavtal för AFA Försäkrings förre vd Torgny Wännström, 62 år till ett värde av minst 36 miljoner. Det innebär att han vid 80 års ålder lågt räknat har kvitterat ut 36 miljoner kronor i pension från AFA Försäkring. Ingen Fattigpensionär alltså. Själv vill han inte uttala sig om sin fallskärm. Han anställdes 1992  gammalt avtal som han fick när han anställdes säger LO:s andre vice ordförande Ulla Lindqvist. Som om det nu skulle vara en förmildrande omständighet!?!



Wanja Lundby-Wedin kommenterar beslutet angående Christer Elmehagens 32 miljoner kronors pensionsavsättning med "Jag känner mig grundlurad. Jag har inte varit med och fattat några beslut med sådana konsekvenser att han skulle få 30 miljoner kronor för tre år. Jag blir upprörd när jag ser hur mycket han har fått, säger hon till TT."


Även två av tre vice vd:ar i AFA Försäkring har guldkantade fallskärmar. För dem är pensionen 70 procent av lönen på drygt två miljoner mellan 60 och 65 års ålder. Därefter 65 procent, livet ut.


Är det då synd om Wanja Lundby-Wedin som blivit sååå grundlurad ?

Som styrelsemedlem och LO-ordförande kan man tycka att hon måste hon suttit och sovit på sin post för att missa detta I så fall kan jag tycka att du har skött dit arbete mycket dåligt Wanja!!!


Alla dessa höga herrar (och eventuella kvinnor) borde om de hade någon skam i kroppen genast avgå och avstå från sina guldkantade förmåner.



Och för dig Wanja Lundby-Wedin gäller detsamma, avgå!

Utan din egen höga lön och förmåner, för du är inte värd något av dem!


Presentation

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16 17 18
19
20
21 22
23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2009 >>>

Gästboken

Tidigare år

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Klockan är ...

Dagens Namn

Fråga mig

0 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards